Diş Eti Çekilmesi | Türkiye'nin Diş Kliniği | İstanbul
top of page

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesinin nedeni dişlere tutunan bakteri plağı ve zamanla tükürükten çökelen minerallerin bu plakta sertleşerek oluşturdukları diş taşlarıdır.

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti İltihabı

Diş Eti hastalıklarına sebep olan diğer etkenler de genetik eğilim , bazı sistematik hastalıklar, sigara ,bazı ilaçlar, hormonel değişimler, bazı kötü alışkanlıklar, uyumsuz yapılan restorasyonlardır.

Diş Eti Şişmesi

Yaygın dişeti iltihabının tipik belirtileri dişetinde kanama, kızarıklık, şişlik ve ağız kokusudur. Dişeti iltihabı tedavi edilmez ise ilerleyerek dişetlerinde derin ceplerin oluşmasına ve takiben kemiklerin erimesine, dişlerin sallanıp kaybedilmesine neden olmaktadır.

Diş Eti Şişmesi

Diş Eti Kanaması

"İşte bundan ötürüdür ki; dişeti hastalığı tedavisinin ilk aşaması olan başlangıç tedavisinin olmazsa olmazı diş taşı temizliği ve oral hijyen eğitimidir. Diş taşı temizliğinin seans sayısı hastanın durumuna göre değişebilir. Diş taşı temizliği dişlerimi çiziyor veya daha çok oluşmasına sebep oluyor düşüncesi hastaların maalesef yanılgısıdır. Diş taşı temizliği ultrasonik titreşimli ve su ile yıkayan aletler ile hekim veya profesyonel dental asistan tarafından yapılmaktadır. Evde sadece gargara kullanarak veya birtakım aletler ile diş taşını uzaklaştırmaya çalışmak sonuç vermeyecektir .Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra hafif hassasiyet olması doğaldır, hekimin tavsiyelerine uyulursa bu durum kısa sürede sonlanır. "

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti rahatsızlığı orta düzeyde ise küretaj ve kök yüzeyi düzleştirmesi yapmak gerekir. Daha ileri ve ciddi durumlar; gingivektomi ,gingivoplasti, flap operasyonu gibi cerrahi müdahaleler gerektirir. Dişeti çekilmesi dişeti seviyesinin dişlerin kök ucuna doğru hareketi ile diş köklerinin açığa çıkması ile sonuçlanan durumdur. İlerleyen yaş ile birlikte görülen fizyolojik çekilmenin yanı sıra kronik dişeti hastalıklarının kemik erimesi sonucu de görülebilir. Ayrıca yanlış diş fırçalama tekniği , dişlerin birbiriyle ilişkisinde istenmeyen kuvvetler, diş gıcırdatma sıkma sebebiyle de kökler açığa çıkabilmektedir .Diş eti çekilmesi estetik görüntüyü olumsuz etkiler, dişte hassasiyet yapabilir, kök çürüklerine sebep olabilir. Tedavisinde etkenin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması, gerekiyorsa dişeti tedavisinin aşamalı uygulanması ve dişeti çekilmesine özgün tekniklerle cerrahi operasyonların yapılması söz konusudur.

bottom of page